Facebook, WhatsApp en privacy: hoe zit dat precies?
Begin 2021 gaan de nieuwe gebruikersvoorwaarden in voor het gebruik van WhatsApp. Deze voorwaarden zorgen wereldwijd voor nogal wat onrust. Het moederbedrijf van WhatsApp, Facebook, gaat informatie die WhatsApp op een telefoon kan verzamelen, delen met de rest van het bedrijf. Het gaat hier om veel, vaak persoonlijke informatie.
Facebook, WhatsApp en privacy.
De reeds aangekondigde wijziging is de opmaat naar de verdere integratie tussen WhatsApp en Facebook. Logisch, Facebook heeft WhatsApp destijds voor veel geld gekocht en wil daar nu zijn verdienmodel mee uitbreiden. De verwachting bestaat dat Facebook Messenger en WhatsApp straks samen zullen gaan.
Alternatieve apps voor WhatsApp.
Door de nieuwe gebruikersvoorwaarden worden veel mensen opnieuw geconfronteerd met de data-verzamelwoede van het imperium van Mark Zuckerberg. De adviezen om over te stappen naar een andere berichtendienst komen steeds vaker in de media. Met als hoogtepunt een tweet van Elon Musk waarin hij adviseert om over te stappen op Signal: een open-source, non-profit berichtendienst. Signal wordt gezien als één van de meest veilige, privacybewuste apps en bevat veel van dezelfde functionaliteiten als WhatsApp.
Veelgehoorde andere alternatieven naast Signal zijn Telegram, SureSpot of Line.
Vergelijking dataverzameling door berichtendiensten.
Om een goede keuze te kunnen maken tussen de belangrijkste berichtendiensten, heb ik een overzicht gemaakt van de gegevens die de meest bekende berichtendiensten verzamelen uit een smartphone. Zie de bovenstaande afbeelding. Uiteraard zijn er nog meer berichtendiensten, zoals Brax of Olvid, maar die laat ik in dit overzicht even buiten beschouwing.
BewustSecure hecht veel waarde aan een veilige informatieverwerking en streeft naar bewustzijn, zodat mensen doordacht kiezen welke informatie zij wel of niet delen.
Mocht je behoefte hebben aan nadere informatie, neem dan gerust contact op. Voor advies en het trainen van medewerkers.